Idag debatterade partiledarna i riksdagen

3:47 min

Idag debatterade ledarna för de politiska partierna i riksdagen. Det var den första partiledardebatten i år.

Det var ovanligt få politiker i riksdagen idag fast partiledarna debatterade. På grund av coronasmittan var bara talmännen och partiledarna där.

Coronapandemin var också den stora frågan i debatten. Regeringen fick stark kritik av alla andra partier för att göra för lite och för sent. Moderaterna tycker att vaccineringen går för långsamt och Centerpartiet ville ha mer snabb hjälp till små företag som drabbats av krisen. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch var hårdast i sin kritik. Hon sade att Sverige behöver en ny regering.

– Varför har Sverige drabbats så hårt? Berått mod. Vi har under pandemin saknat nationellt ledarskap. När regeringen såg hur fel det blev, när Sverige stack ut så kraftigt redan under våren, varför stod man kvar istället för att justera och ändra sig? Sverige förtjänar bättre och ett nytt ledarskap, sade Ebba Busch.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar pratade om omsorgen av äldre. Hon kritiserade både regeringen och partierna till höger för att så många äldre dött i covid-19.

– Stefan Löfven behöver reda ut vem som ansvarar för katastrofen i äldreomsorgen. Vi måste se till att det här aldrig händer igen, sade Nooshi Dadgostar.

Statsminister Stefan Löfven började debatten. Han pratade om USA och president Donald Trump. Stefan Löfven sade att demokratin är hotad både i Sverige och världen.

– Vi vet att det finns krafter som försöker undergräva demokratin här, det finns uppenbart rörelser som vill söndra den tillit som människor har till varandra. Att värna om demokratin det är vi skyldiga det svenska folket att slå vakt om, sade Stefan Löfven.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har sagt att han helst ville ha kvar Donald Trump som president i USA. Han tycker att demokratin hotas av att sociala medier som Twitter och Youtube stängt av Donald Trump.

– Idag har vi en situation med digitala IT-jättar som tar sig rätten att begränsa människors yttrandefrihet. Det är också fullständigt oacceptabelt, sade Jimmie Åkesson.

Isabella Lövin slutar snart som språkrör för Miljöpartiet. Det var hennes sista partiledardebatt och hon pratade om att stoppa klimatkrisen.

– Vi är mitt i en klimatkris vars konsekvenser blir mer och mer synliga för var dag som går. Så låt oss nu gemensamt ta det ansvaret för framtiden, sade Isabella Lövin.