Covid-19-vaccin

Sällsynta allergiska reaktioner av coronavaccin från alldagligt ämne

2:00 min

De godkända coronavaccinen har i ett fåtal fall skapat kraftiga allergiska reaktioner. Än så länge vet inte forskarna varför. Men det finns en huvudmisstänkt: PEG.

PEG står för polyetylenglykol och är ett vanligt ämne i många människors badrum. Det finns i allt från hudkrämer till schampo, och de allra flesta tål ämnet bra. Men ett litet fåtal har tidigare fått kraftiga allergiska reaktioner av PEG.

I de godkända mRNA-vaccinen så finns en minimal del PEG. Den största delen i pandemivaccinen utgörs av RNA - ritningen som gör att kroppen själv börjar agera så att antikroppar bildas mot coronaviruset. Men RNA kan lätt falla sönder och omges av en fettbubbla, lipider. De i sin tur hålls ihop av PEG som är ett emulgeringsmedel.

Hittills har ett fall på 100 000 rapporterats in internationellt med en kraftig allergisk reaktion, så kallad anafylaktisk chock. Alla har klarat sig bra med effektiv behandling.

För att undvika komplikationer med anafylaktiska chocker vid vaccineringen  har Svenska Föreningen för allergologi samrått med Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket, enligt Caroline Nilsson som är docent, läkare och expert på anafylaktiska chocker. Hon berättar hur personer som haft kraftiga allergiska överreaktioner sen tidigare bör agera:

– Är man allergisk mot PEG - vilket väldigt få personer är - då behöver man diskutera med sin doktor om vaccin eller inte vaccin. Det samma gäller om man har reagerat vid tidigare vaccination eller av läkemedel som getts i injektionsform.

Caroline Nilsson berättar också att om man ha reagerat med en svår allergisk reaktion tidigare då bör man ha en längre observationstid.

– Det finns förslag på att har man tidigare haft en allergisk reaktion ska man observeras i 30 min.

Riktlinjerna kan komma att ändras efter hand.

Hör mer om allergier och vaccinerna i Vetenskapsradion Hälsa.