Många barn är utsatta och mår dåligt under pandemin

3:46 min

Många barn är utsatta och mår dåligt under coronapandemin. Fler barn än vanligt ringde till organisationen Bris, på jullovet, för att få stöd.

Organisationen Barnens rätt i samhället, Bris, ger stöd och hjälp till barn som mår dåligt. De har en telefonlinje dit barn kan ringa. Barn kan ställa frågor eller prata med en kurator om jobbiga saker.

I december fick Bris fler samtal än vanligt. Under jullovet ringde ännu fler barn. Bris kurator pratade med 1438 barn under jullovet. Det är 40 procent fler än vanligt.

De flesta samtal handlade om familjen, om föräldrar som bråkar och dricker för mycket alkohol. Dubbelt så många barn som vanligt berättade om våld och missbruk från de vuxna. Många barn känner också oro och ångest över samhället.

Julen är en tid när många barn är utsatta, men i år har det varit värre än vanligt. Det säger Bris ordförande Magnus Jägerskog till nyhetsbyrån TT.

Fler har också anmält till Socialtjänsten att barn mår dåligt under pandemin. Det kallas orosanmälningar. Det kan vara skolan, polisen eller grannar som gör orosanmälningar. Socialtjänsten fick in fem procent fler orosanmälningar under pandemin. Det visar en undersökning från myndigheten Socialstyrelsen.

De flesta orosanmälningar handlar om äldre barn som bråkar, tar droger och gör brott när gymnasieskolor och fritidsgårdar är stängda.

Att fler anmäler beror inte bara på pandemin. Det beror också på att till exempel skolor har blivit bättre på att anmäla till Socialtjänsten. Men en del anmälningar beror på pandemin, säger Socialstyrelsen. Till exempel anmälningar om barn som inte går till skolan på grund av coronasmittan. Det är mest familjer i så kallade utsatta områden. Familjerna bor trångt, många i samma i lägenhet och föräldrarna är rädda att barnen ska ta hem smitta, säger Socialstyrelsen.