Film- och tv-recensioner

Dödbakt drönarkritik misslyckas engagera

1:57 min

Netflix skruvar upp premiärtakten på nya filmer. En av de första ut 2021 är svenska regissören Mikael Håfströms dataspelsinfluerade actionfilm "Outside the wire".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Outside the wire
Regi: Mikael Håfström
I rollerna: Damson Idris, Anthony Mackie, Emily Beecham och Pilou Asbaeck
Betyg: 1 av 5 (Betygsskala 0-5)

Det var ett tag sedan jag såg en film där ryska kärnvapen är det största hotet mot mänskligheten. Andra världsövergripande hot har liksom kommit i förgrunden.

Men nu har den svenska regissören Mikael Håfström fått ett actiontungt science-fictionmanus i knät. Det är ett påhitt från Rob Yescombe, som bland annat skrivit manus till Rambospelet från 2014.

Och mycket dataspelsestetik är det i den här ganska oengagerande filmen, där vi får följa en olydig amerikansk soldat som placeras i en liten hemlig enhet.

Miljön är typ Ukraina, fast filmen är inspelad i Ungern, och boven är en östeuropeisk krigsherre av påhittad nationalitet som vill lägga vantarna på ryska kärnvapenmissiler.

Här finns lite dödbakt kritik mot drönarkrig och faran med robotar i krigsföring, men det får ingen chans att växa till ett tema.

Bra är däremot huvudrollsinnehavaren Damson Idris, som slog igenom i FX-serien Snowfall. Det här lär inte vara filmen han blir hågkommen för om några år.