Efter Lindas självmord startar familjen stiftelse mot mobbning
Trots alla handlingsplaner mot mobbning känner sig var tionde elev otrygg i skolan. I flera fall de senaste åren har elever till och med tagit sina liv efter trakasserier från jämnåriga.
Linda Falkbäck i Bålsta norr om Stockholm begick självmord i våras när hon gick i sjuan. Nu har hennes familj börjat arbeta för att motverka utanförskap hos ungdomar och öka vuxnas engagemang.
– Vi ville att Linda skulle leva med oss i familjen. Framförallt ville vi inte att någon annan skulle drabbas av det här. Då väcktes iden om stiftelsen, säger Lindas pappa Arne Falkbäck.
”Våga va’ dig själv” heter stiftelsen som bildades den dag Linda skulle ha fyllt 14 år.
Ville vara sig själva
Hon och hennes kompis ville vara sig själva. De var sportiga och mer intresserade av att träna simning och bygga kojor än av smink, mode och fester - det som gällde bland de tuffare tjejerna i klassen. De som sa till Linda att hon var en tönt.
Men det som gjorde henne så förtvivlad var enligt föräldrarna dels ett sexuellt övergrepp från en jämnårig pojke på skolans toalett. Dels att hon efter det kallades hora. När hon protesterade och sa till en annan kille ”Du kallar mig inte så mer” blev hon misshandlad och dödshotad. Samma dag hängde hon sig i ett hopprep hemma i villan.
– Vi har sagt ända från början att om det här kunde hända våran starka, glada, utåtriktade tjej Linda i en sådan här sörgårdskola, då kan det drabba vem som helst, när som helst, hur som helst, säger Arne Falkbäck.
Det är för att undvika det som stiftelsen Våga va’ dig själv nu drar igång sitt arbete. 28 januari hålls Våga va’ dig själv-dagen i Bålsta dit både skolminister Ibrahim Baylan, skådespelaren Stefan Sauk och många andra kommer.
Mer än handlingsplaner krävs
I sommar ordnas ett läger för ungdomar. Stiftelsen vill också väcka alla vuxna, föräldrar och lärare, så att de ska se vad som händer i skolorna.
Det krävs mer än skrivna handlingsplaner mot mobbning, säger Arne Falkbäck.
– Det viktiga är vad man gör, inte vad man skriver upp att man ska göra. Gör det istället, handfast! säger han.
Det finns skolor där de vuxna är engagerade i eleverna och vad som händer på rasterna. Skolor som stiftelsen vill lyfta fram som förebilder.
Vi kan aldrig få Linda tillbaka, men vi kan kanske bidra till en bättre och tryggare skola för framtiden, säger Arne Falkbäck.
– Vi måste se framåt. Linda kommer alltid att leva med oss. Vi kan försöka hjälpa andra. Vi får försöka dra lärdom av det vi har varit med om så att våra barnbarn får vara med om en sjysstare skola, säger han.
Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se