1930-2021

Antikvetaren och tv-producenten Hans "Hatte" Furuhagen död

1:55 min

TV-producenten och antikvetaren Hans Furuhagen är död. Det bekräftar hans familj för Kulturnytt. Som Hatte Furuhagen var han också en del av Mosebacke monarki, som gjorde satir både i radio och tv.

Många minns honom nog för de folkbildande program han gjorde om antiken. I programmet "Pompeji bakom ruinerna" från 1980 vandrar Hans Furuhagen runt i staden som överraskades av ett vulkanutbrott för snart 2000 år sedan och levandegör de mänskliga berättelserna bakom katastrofen.

Det kom att bli flera program och böcker om antiken under en lång karriär, som belönades med ett hedersdoktorat av Uppsala universitet och en professorstitel av regeringen.

Det var också under sin studietid i Uppsala som Hans Furuhagen träffade Tage Danielsson på 50-talet och inledde den andra delen av sitt livsverk, den i underhållningens tjänst. Det berättar kulturjournalisten Kalle Lind, som är expert på nöjeshistoria.

– De två spexade en massa tillsammans och skrev bland annat det berömda Uppsala-spexet "Gustav Hasa eller Glid i natt eller I Fara i Mora". Så småningom blev Tage Danielsson underhållningschef på radion och sedan hamnade också Furuhagen där.

Satirprogrammet Mosebacke monarki som de gjorde tillsammans med bland andra Hasse Alfredson blev en riktig långkörare, både i radio och tv.

Men under åren på Sveriges radio var Hans Furuhagen också bland annat chef för kulturredaktionen och senare också chef för Samhälle/kultur på TV2.

Och Kalle Lind tror att det är för kombinationen underhållare och akademiker som Hans Furuhagen kommer att bli ihågkommen.

– Spexaren och underhållaren Hatte hade en tvillingbror, akademikern Hans Furuhagen. Han fanns i två roller i offentligheten.

Hans Furuhagen blev 90 år.