Cancervård

Ny screening för cancer startar under pandemin

1:52 min

Screening mot tjock- och ändtarmscancer kommer att dra igång på flera hålla i landet i år, trots att pandemin pågår.

– Den här pandemin har pågått så väldigt länge. Det är dags för oss att höja blicken och titta framåt för att inte förlora alltför mycket. Även om det är jobbigt med pandemin så finns det annat också, säger Bärbel Jung, verksamhetschef för kirurgi vid Linköpingsuniversitet och ordförande i nationella vårdprogrammet för tjock- och ändtarmscancer.

Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancern i Sverige, efter bröst- och prostatacancer. Under flera år har patienter i Stockholm och Gotland kallats till screening för tjock- och ändtarmscancer.

Nu kommer även 60-åringar i Dalarna, och fyra andra regioner att kallas under året. Det innebär att ett provrör skickas hem för avföringsprov. Avföringen testas sedan via ett immunkemiskt test för att se om det innehåller blod. Om blod hittas så kallas 60-åringarna på en undersökning av tarmen, så kallad koloskopi.

– Det är en undersökning med ett böjligt instrument med en kamera som undersöker tjocktarmen. Fördelen med det är att man kan hitta så kallade polyper, ofta godartade - men som på sikt kan utvecklas till cancer -  och ta bort dom.

Studier har visat att med screening så minskar dödligheten kraftigt, med cirka 15 till 20 procent.

- Så det kommer att innebära en stor förändring för den här gruppen, säger Bärbel Jung.

Om upphandling av labtjänst och testkit går smidigt så är planen att alla mellan 60 och 74 år i Sverige screenas för tjock- och ändtarmsscreening inom en femårs period.

Hör mer i Vetenskapsradion Hälsa.