Amanda Lind: Museer kan öppna för barn igen

1:57 min

Kulturminister Amanda Lind (MP) uppmanade på morgonens presskonferens offentliga kultur- och fritidsverksamheter för barn och unga att öppna igen.

De flesta av landets museer har helt stängt för allmänheten, och Sveriges museer tar emot dagens besked med hoppfullhet. Även om inga museer i dagsläget planerar att omedelbart öppna för skolklasser.

– Det man sa idag är att man kan öppna upp endast för unga, och då endast för unga födda 2005 och framåt. Det betyder ju att de som skulle kunna vara möjliga att komma är inte barnfamiljer, för då har du föräldrar, utan det skulle kunna vara till exempel skolklasser, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges museer, till Kulturnytt.

Men museerna måste också ta hänsyn till smittläget i den aktuella regionen, och möjligheten för skolklasser att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om resor med kollektivtrafik.

– Så det är snarare resorna, än museibesöket, som är problemet. Men det är ju ofrånkomligt att alla museer blir väldigt glada, att det i alla fall diskuteras om detta, fortsätter Jeanette Gustafsdotter.

Bakgrunden till dagens uppmaning är att regeringen vill undvika negativa hälsoeffekter hos barn av pandemin, förklarade kulturministern:

– Det är därför viktigt att idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter för barn och unga både utomhus och inomhus håller öppet även när andra verksamheter stänger ned.

Kulturminister Amanda Lind tog specifikt upp den kommunala kulturskolan, som på många håll övergått till distansundervisning.

Kulturskolerådets ordförande Jalle Lorensson uppger dock för Kulturnytt att de allra flesta kulturskolor i Skåne enats om att fortsätta med distansundervisning fram till sportlovet, trots dagens besked.

Men beskedet innebär alltså också en möjlighet att öppna upp verksamheter som helt stängt ned, såsom barnverksamhet på bibliotek och museer.

– Så med detta menar vi att offentliga aktörer bör återuppta verksamheterna för just barn och unga, sa Amanda Lind på presskonferensen.