musik

Upprop för att rädda Björlingmuseet sprids globalt

1:52 min

Uppropet att bevara Jussi Björlingmuseet i Borlänge sprids nu över världen och många stora, internationella sångare har redan skrivit på protestlistan, initierad av Jussi Björlingsällskapet.

Senast i raden att skriva under är amerikanska singersongwritern Joan Baez.

Göran Forsling, som sitter i styrelsen för sällskapet menar att hela världen utom just Borlänge kommun har förstått hur unikt museet är, ett museum som tvingades stänga 1 januari.

– Jag har de senaste veckorna fått mail och samtal från hela världen och alla säger att det är vansinne att stänga museet.

För att spara pengar föreslår nu Jussi Björlingsällskapet att enbart hålla öppet under turistsäsongen och att på sikt skapa en stiftelse som kan samla in pengar till museet.

– Det finns en missuppfattning att vi skulle lägga ner all exponering av Jussi Björling i Borlänge. Det har aldrig varit frågan om det. Men om Jussi Björlingsällskapet och andra ser till att vi kan lösa det här på ett mer ekonomiskt fördelaktigt sätt för kommunen så är vi självklart med på detta, säger Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.