Frågor & svar

Så dras vinnarna i Melodikrysset

Många undrar hur det går till att utse vinnare i Melodikrysset. Eftersom man kan kryssa både i appen, på webben och genom att skicka sin lösning med vanlig post är det viktigt att det blir rättvist.

SÅ GÅR DET TILL

För att det ska bli rättvist mellan de som skickar in lösningen digitalt via nätet eller appen och per post gör vi först en bedömning över hur många svar som kommit in på respektive sätt.

Antalet svar som kommer in digitalt vet vi exakt, medan postlösningarna får avgöras på ett ungefär.

Vi har då tidigare räknat ut hur många svar som ryms i varje postlåda och räknar hur många lådor det blivit.

TIO PRISER VARJE VECKA

De TIO priserna fördelas därefter mellan digitala lösningar och lösningar som kommit in med post. Är det ungefär dubbelt så många digitala svar som svar som kommit in med post, går sju eller åtta av priserna till dessa och tre eller fyra dras ur brevskörden. Vi ser också till att själva förstapriset alternerar mellan digitala svar och svar ur brevskörden, 2:1.

Är det ungefär lika många digitala svar - som svar i brevskörden så går fem vinster till ena gruppen och fem till den andra och förstapriset går hälften av gångerna till varje kategori.

Tävla per post eller via webben

Nätlösningarna slumpas fram via datorn, som då automatiskt väljer helt rätta lösningar. Postlösningarna drar vi manuellt ur brevskörden.

Vi kontrollerar noga att det är rätt lösning. Skulle det vara en oseriös lösning där vinnaren heter Kalle Anka och bor i Ankeborg till exempel så sorteras den vinnaren bort och en ny vinnare dras, vare sig det rör sig om digital - eller postlösning.