Veckans medienyheter

Storbritannien slänger ut kinesisk parti-TV efter svensk anmälan

Förra veckan meddelade den brittiska tillsynsmyndigheten Ofcom att dom drar tillbaka det kinesiska TV-bolaget CGTN:s licens att sända TV i och från Storbritannien. I veckan kom Kinas respons, när dom totalt begränsade BBC:s internationella nyhetskanal i landet.

Det brittiska beslutet kommer att få stora konsekvenser för det kinesiska kommunistpartiets satsning på att bygga ett globalt mediehus med ett kinavänligt perspektiv. För ungefär ett år sen berättade vi om hur CGTN höll på att bygga upp sin europeiska verksamhet i London och var i full gång med att anställa över 350 journalister.

– Kinesisk media och särskilt de icke-kinesisk språkig media har uppgiften att: Tell the Chinastory well, säger Peter Dahlin.  

Anmälan som fick Ofcom att dra in CGTN:s licens, kom från organisationen Safeguard defenders, som startats och drivs av svensken Peter Dahlin.

– I Europa finns en övergripande plan hur man ska utveckla kinesiskt inflytelsearbete och där spelar CGTN en viktig roll, säger han.

Safeguard defenders och Peter Dahlin, som själv varit fängslad i Kina och behövt be det kinesiska folket om ursäkt i ett framtvingat erkännande som sänds på TV, har i sin anmälan kunnat visa hur CGTN är direkt underställda det kommunistiska partiet.

Ofcoms beslut är en seger, men det är bara en början, säger Peter Dahlin till oss på Medierna.

– Det största problemet för Kina nu är väl hur de ska svara på det här. De arbetar just nu med att etbalera ett långsiktigt högkvarter någonstans i Europa. Inte bara för för CGTN, utan också för CCTV som äger CGTN. Det är världens största medieföretag med ungefär 14 000 anställda. Och man är nog ganska försiktig på hur man kan svara på vad som hänt Storbrittanien för man vet att man måste gå igenom den här processen i andra europeiska länder nu när man ska etablera det här högkvarteret och utveckla sina sändningar runt om i Europa.