Elefanttjur ska få fart på aveln i Kolmårdens djurpark

De två kungliga thailändska elefantkorna ska nu få sällskap av en ung elefanttjur. Sjuåriga Thisiam bor idag i Polen och kommer till parken i slutet av säsongen. Kolmårdens djurpark hoppas att tycke ska uppstå och att en ny elefant kan födas om ett par år.

Thisiam är en asiatisk elefant precis som elefantkorna Bua och Sanoi. Han är sju år gammal och född i en djurpark i Paris men bor nu i staden Plock i Polen.

Det är genom ett sammarbete mellan europeiska djurparker som elefanttjuren kan komma till djurparken.
Mats Höggren som är zoologisk chef tror att Thisiam kommer att passa väldigt bra ihop med de två elefanttjejerna och ingen av dom har gått länge utan att haft någon partner och därför är sannolikheten för att de ska fortplanta sig extra stor.
- Men det är inget som vi säkert kan veta eftersom det nog finns personkemi mellan elefanter också säger Mats Höggren.
Om djurparken sköter det på rätt sätt ökar i alla fall chanserna till en lyckad elefantavel.

Nu byggs Kolosseum i djurparken om för att kunna ta emot elefanttjuren och fler elefantskötare ska anställas.
Idag arbetar tre personer i skift för att ta hand om Bua och Sanoi. Thisiam ska få ett speciellt utrymme med en stålvägg för att skötarna på ett säkert sett ska kunna ta hand om elefanttjuren.

Men det lär ta ett tag innan någon ny elefant kan födas även om det blir en lyckad befruktning för en elefants dräktighetstid är mellan 20 och 22 månader.
-Inom några år hoppas vi att vi för första gången i Kolmårdens 40-åriga historia ska kunna föda upp elefanter även här, säger Mats Höggren.