Ungliberaler vill sparka Mauricio Rojas

Liberala ungdomsförbundet kräver att folkpartiets integrationspolitiske talesman Mauricio Rojas avgår. I ett brev till folkpartiets ledning skriver ungdomsförbundet att man har mycket svårt att acceptera Rojas retorik.

– Det som var droppen som fick bägaren att rinna över var flera artiklar under hösten där Mauricio bland annat menar att invandrare i Sverige bär någon sorts gemensamt ansvar för att vissa invandrare begår brott och det är en hållning som vi i Liberala ungdomsförbundet inte kan ställa upp på, säger Fredrik Malm, ungdomsförbundets ordförande.

Maricio Rojas, själv med rötter i Chile, har under sin tid som integrationspolitisk talesman för folkpartiet många gånger hamnat i animerade debatter.

”Legitimerar främlingsfientlighet”
Han har legat bakom ett integrationspolitiskt program som skapade livlig diskussion i partiet och i en artikel förra året skrev han att invandrare i strörre utsträckning än i dag måste ta avstånd från de invandrare som begår brott. ”Vi måste bryta denna förödande medlöperiets tystnad som skyddar dem som skadar oss mest”.

Hans hårdaste kritiker menar att han legitimerar främlingsfientlighet. Fredrik Malm menar att han skapar en felaktig bild av vad folkpartiet står för.

Ekot har inte lyckats nå Mauricio Rojas under tisdagseftermiddagen. Folkpartiets ledare Lars Leijonborg säger att det inte finns några som helst planer på att skilja Rojas från hans uppdrag.

– Jag har fullt förtroende för Mauricios förmåga att företräda och utveckla vår politik på det här viktiga området.

Vad säger du om Liberala ungdomsförbundets analys av det hela?

– Jag noterar att de inte har några invändningar i sak utan de talar om bild och sådant där. Jag tycker att vi och Mauricio har fokuserat på det viktigaste, jobb, språkkunskaper och vi har vågat ta upp frågor som andra sopar under mattan. Då blir det en frisk debatt och jag tycker att Mauricio för den på ett mycket bra sätt, säger folkpartiets ledare Lars Leijonborg.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se