Uganda gör sitt första demokratiska val

På torsdagen håller Uganda sitt, som det kallas, första demokratiska val, där politiska partier tillåts för första gången på 25 år. Ett val med många demokratiska födslovärkar där det egentliga loppet står mellan två presidentkandidater.

”Förändring nu” eller ”ingen förändring”, är de två dominerande valbudskapen. Men valprogrammen kunde ändå ha varit skrivna av en och samma person.

– Jag stöder oppositionen FDC, för president Museveni har suttit för länge – i 20 år – nu behöver vi förändring, säger James, en åsikt han delar med de flesta stadsbor i huvudstaden Kampala.

Museveni har landsbygdens stöd
Men på landsbygden har Yoweri Museveni sitt stora stöd för ytterligare en femårsperiod. 20 år av fred och stabilitet, där Uganda ändå ligger inklämt bland oroshärdar; Kongo, Rwanda, Sudan och rebellrörelsen LRA som härjar vid norra gränsen.

”Vill vi verkligen ha en osäker förändring?”, är det nya regeringspartiets budskap. Partiet, som allmänt kallas Rörelsen, har varit det enda tillåtna sedan Museveni störtade den förre diktatorn, och försökte samla olika etniska grupper i parlamentet som alla bara kunde verka politiskt inom just rörelsen.

– Men efter påtryckningar från givarländer, och även inifrån rörelsen, så tyckte vi att det var dags att införa politisk tävlan genom flerpartival, säger talesmannen Robert Kabuschenga.

Men även om president Museveni förlitar sig på folks oro för förändring, och kan se en klar ledning i opinionsmätningar, så har oppositionen motarbetats.

Oppositionen ändå segerviss
Den ende oppositionsledaren som kan mäta sig med Museveni, har varit instämd till domstol flera dagar i veckan, anklagad för våldtäkt och förräderi, och knappt kunnat bedriva valkampanj.

Men FDC-ledaren Kizza Besigye är ändå segerviss i sin tro på förändring.

– Den 23 februari är jag fortfarande här – och då som vald president, säger oppositionsledaren Kizza Besigye.

Vincent Dahlbäck
vincent.dahlback@sr.se