KU offentliggör sändlista

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, offentliggjorde på torsdagen namnen på den omdiskuterade sändlistan för det första meddelandet om tsunamikatastrofen som skickades ut av försvarsdepartementet annandag jul 2004.

I meddelandet fanns uppgifter om en sju meter hög flodvåg som svept in över Thailands stränder och att 20 000 svenskar befann sig i området.

– Nu är alla uppgifter utom försvarsminister Leni Björklunds e-postadress tillgängliga så att man kan se vilka som fick meddelandet som gick ut klockan 6.28. Och det tycker vi som vill ha maximal öppenhet i de här frågorna är jättebra, säger Helena Bargholz, folkpartistisk ledamot i KU.

Ett femtiotal namn på listan
Sammanlagt är det ett femtiotal namn som finns på sändlistan. Sedan tidigare vet vi att bland andra försvarsminister Leni Björklund, hennes statssekreterare Jonas Hjelm och hennes pressekreterare har fått meddelandet.

Bland de hemligstämplade som nu släppts märks bland andra riksdagsdirektör Anders Forsberg och riksdagens säkerhetschef Göran Forsell, liksom flottiljamiral Stefan Engdahl, hög chef inom försvaret och Fredrik Ståhlberg, högt befäl vid Skaraborgs regemente P4.

Dessutom finns socialdemokratiska partiets internationella sekreterare Ann Linde med på utskicket.

Tonar ned listans betydelse
KU:s vice ordförande socialdemokraten Göran Magnusson vill tona ner betydelsen av namnen på listan.

– Jag vill säga att ur konstitutionell granskningssynpunkt har nog innehållet i de här listorna ganska marginell betydelse, säger han.

Ytterligare en sändlista som är anonym har KU begärt ut från försvarsdepartementet.

– Det som är mest intressant är ju fortfarande vad vi får för svar nästa fredag om den anonyma listan. Finns den och vilka står på den? Det ser jag fram emot att få ta del av, säger Kerstin Lundgren som sitter för centerpartiet i KU

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se