Fruktan för hämndaktioner i Nigeria

Nigeria upplever sina värsta religionsstrider på två år mellan muslimer och kristna, där uppskattningsvis 200 människor har dödats. Polis och militär patrullerar flera städer där risken är stor för hämndaktioner.

På väg till arbetet går kristna från Igbo-folket förbi rykande, luktande bål av brända lik, döda muslimer som lagts på bildäck som sedan tänts på.

Minst ett hundratal kroppar ligger kringströdda på gatorna i den lilla staden Onitsha i södra Nigeria.

Detta var en hämnd för vad militanta unga muslimer gjort i två städer i norra Nigeria, där kyrkor brändes i helgen och ett 30-tal kristna mördades. Butiker, bilar och hotell stacks i brand, innan polis och militär kunde stoppa upploppen.

Karikatyrer förevändning
Det sades vara en protest mot de danska karikatyr-teckningarna, men var snarare en förevändning för en attack mot kristna.

I städerna vid Tchad-sjön i norr har kristna varit i majoritet, men under senare år har fler muslimer flyttat in, muslimer som förespråkar sharia-lagar och en mer hårdför tolkning av islam.

När nyheten om morden i norr nådde södra Nigeria, samtidigt som lik anlände till släktingar för begravning, startade kristna ungdomar sin jakt mot muslimer i Onitsha, brände moskéer, och dödade urskiljningslöst alla muslimer, med machetes, med järnrör och andra vassa metallföremål.

Olika etniska grupper
Men det är inte bara religion det gäller, utan också ett krig mellan etniska grupper: Igbo, som till stor del är kristna, och Hausa, som mestadels är muslimer, och ett långvarigt hat mellan dessa grupper, ett hat som egentligen grundar sig i vem som har störst rätt till landet, och därmed dyrbar betes- eller jordbruksmark.

Utegångsförbud i flera städer
Nigerias regering har nu infört utegångsförbud i ett flertal städer, i fruktan för nya hämndaktioner från endera sidan.

För två år sedan mördade först muslimer en liten grupp kristna, vilket ledde till hämnd från kristna ungdomar i en annan stad.

Och innan religiösa och politiska ledare lyckats få stopp på massakrerna, så hade fler än 1 000 människor mördats. Bara under de senaste sex åren beräknas 10000 i Nigeria ha dött i religiösa strider mellan muslimer och kristna. 

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se