Smörstekt gösfilé med en ljummen potatis och kräftsallad samt en basilikacitronette

Recept för 2 personer

Detta behövs:
2 st gösfiléer med skinn, ca 300 gr
2 msk smör
½ msk rapsolja
salt och vitpeppar

Till citronetten :
1st liten schalottenlök
saft från ½ pressad citron
1 dl rapsolja
1 msk olivolja
2 tsk farinsocker
salt och vitpeppar
2 knippen färsk basilika (eller 1 tsk torkad basilika)

Till potatissalladen :
100 gr kräftstjärtar
1 rödlök
Ca 6 st normalstora färska gröna sparrisar (finnst det ej, så går frysta bra)
10 cocktailtomater
Ca 50 gr ruccolasallad
Ca 6 st normalstora potatisar (kokta och skalade)

Gör så här:
Börja med citronetten genom att finhacka schalottenlöken, lägg den hackade löken i en bunke blanda ner citronsaften och oliv- samt rapsoljan, smaka av med salt peppar och farinsockret avsluta med att strimla ner basilikan och blanda i, blanda allt med en visp så att det blir som en vinaigrette.

Byxa och putsa gösfiléerna rent från små ben, lägg sedan upp fisken på en ren kökshanduk med skinnsidan neråt. Ta en nypa salt och strö lite lätt över fisken, låt sedan fisken ligga under tiden du börjar med potatissalladen.

Ansa sparrisen och ta bort ev. fula bitar , finstrimla den sedan i tunna skivor. Skala rödlöken och skär den i båtar el. halvmånar , dela sedan cocktailtomaterna, samt skär varje kokt potatis i fyra bitar, skölj sedan ruccolan.

Fräs löken och sparrisen i en stekpanna eller en vid kastrull i matolja, lägg sedan ner potatisen och värm alltsammans. Dra sedan undan stekpannan från plattan. Avsluta med att vända i tomaterna, kräftstjärtarna samt hälften av citronetten, och till sist ska ruccolasalladen läggas ner och allt ska blandas precis före servering.

Torka av fiskfiléerna på handduken, värm upp en stekpanna och stek fisken på ganska hög temperatur med ”köttsidan ner” till att börja med i smöret och rapsoljan. Krydda med salt och peppar, stek fileérna ca 2 minuter på varje sida.

Lägg upp potatissalladen på tallrikar, lägg den stekta fisken uppepå, samt ringla lite med den andra hälften av citronetten, garnera eventuellt anrättningen med färsk basilika.

Detta är en ”smal rätt”. Om man tycker att man kan vara värd lite mer lyxigt på fredagen så är det jättegott att ”toppa” fisken med en matsked crème fraiche.

SMAKLIG MÅLTID hälsar Fredrik Bern på Mauritzbergs slott