OPERAKVÄLLAR i FEBRUARI 2006

4/2 - 25/2

4/2-06 kl 19.00 
Richard Wagners enaktsopera ”Rhenguldet”,

Direktsändningen av Beethovens opera ”Fidelio” från premiären på Göteborgsoperan nu på lördag 4/2 kl 17.45 är inställd med kort varsel. Scenografins speciella utformning har skapat ljudtekniska problem som inte går att lösa till premiären. Föreställningen bandas i stället den 9/2 och 12/2 och kommer att sändas lördag 25/3 kl 19.00.

P2 sänder ”Rhenguldet” av Richard Wagner i en inspelning från BBC med Simon Rattle och Upplysningstidens orkester - Wagner på tidstrogna instrument! Inspelningen gjordes vid en Promskonsert 19/8 2004 i Royal Albert Hall, London. Bland sångarna finns Willard White, Yvonne Naef, Kim Begley och Anna Larsson.
Denna mäktiga enaktare på två och en halv timme utgör upptakten till Wagners Nibelungens ring. Alberich rövar Rhendöttrarnas skatt och smider en ring, som ger makt över hela världen. När gudarnas kung, Wotan, hör talas om det, börjar kampen om ringen - och världsherraväldet …

Redan på lördag 25/2 kl 17.45 sänder P2 ”Valkyrian”, andra delen av Wagners ”Ring”, och då direkt från premiären på Kungliga Operan, Stockholm!

v 6 lördag 11/2-06 kl 19.30 
”La traviata” av Giuseppe Verdi.
Direkt från den utsålda Metropolitanoperan i New York sänder P2 operan ”La Traviata” av Giuseppe Verdi. Marco Armiliato leder Metropolitanoperans kör och orkester. I huvudrollerna som Violetta och Alfredo hörs Angela Gheorghiu och Jonas Kaufman.
”La Traviata”, ”Den vilseförda”, hade urpremiär 1868 i Venedig. Den hade en enastående framgång, men ansågs anstötlig därför att huvudpersonen ägnade sig åt ett tvivelaktigt leverne. Librettot bygger på Dumas roman Kameliadamen som handlar om en lyxprostituerad dam som uppoffrar sig för kärleken.

v 7 lördag 18/2-06 kl 19.30 
Wozzeck” av Alban Berg.
P2 sänder nyårsaftonens föreställning av Alban Bergs opera ”Wozzeck” från Metropolitanoperan i New York. I huvudrollerna som Wozzeck och Marie hörs Alan Held och Katarina Dalayman. James Levine leder Metropolitanoperans kör och orkester.
I Wozzeck gestaltas de flesta mänskliga känslor - från mildaste innerlighet till mörkaste förtvivlan, från patos till ironi, från självbelåtenhet till djup ångest, från stor ömhet till blint raseri. Efter urpremiären i Berlin 1925 drog operan ut på segertåg i Europa, men 1933 förbjöds den av nazisterna. När denna period var över fortsatte Wozzeck att befolka operahusen världen över som en av de få operor från 1900-talet som kan kallas mästerverk.
(”Cyrano de Bergerac” av Franco Alfano som tidigare utannonserats sänds istället 18 mars)

v 8 lördag 25/2-06 kl 18.00 
”Valkyrian” av Richard Wagner.
Direkt från premiären på Kungliga Operan i Stockholm sänder P2 ”Valkyrian” av Richard Wagner. I huvudrollerna som Brünnhilde och Wotan hörs Katarina Dalayman och terje Stensvold. Gregor Bühl leder Kungliga Hovkapellet.
”Valkyrian” är andra delen i Richard Wagners Nibelungens ring. Vi befinner oss i den forngermanska mytologiska världen och i centrum för hela handlingen finns en gyllene ring, skapad av guldet från floden Rhens botten. Överguden Wotan skaffar sig nio döttrar tillsammans med den allvetande urmodern Erda och det är dessa Wotans barn som står i centrum i Valkyrian.