SPI i Dalarna ställer inte upp i kommunalvalet efter konflikt

Det har blåst upp en stor konflikt i SPI, Sveriges Pensionärers Intresseparti. Fem lokalavdelningar i Dalarna har bestämt sig för att inte ställa upp i kommunalvalet i höst.

Enligt lokalavdelningarna är skälet att partiledningen vill godkänna de kandidater som ska ställa upp.
– De vill att vi ska skicka namnen på vår lista ner till Malmö för granskning. Men vi själva är bäst lämpade att utse våra kandidater. Vi känner folket i våra respektive kommuner, säger Lisa Wohlmer, ordförande i SPI i Orsa.

Partiets ordförande Jan Steimer säger att de olika nomineringsgrupperna ansvarar för att rätt personer representeras i SPI.
– Det här måste vara ett missförstånd, säger Jan Steimer. De lokala avdelningarna ska visst själva nominera sina kandidater. 

De fem dalaavdelningarna har dessutom sagt att SPI:s partiledning består av makthungriga män som inte gillar kvinnor och menar att det pågår en utrensning av kvinnor i SPI. Den kritiken avvisar Jan Steimer.
– Jag är definitivt inte kvinnohatare och vi har inte någon i partistyrelsen som skulle vara det, säger Jan Steimer. Det uttalandet anser jag vara helt påhittat.

SPI i Borlänge, Falun, Leksand, Mora och Orsa ställer inte upp i kommunalvalet på grund av konflikten. Detta trots att äldrefrågor är mycket viktiga i kommunerna.

Kan inte det här tolkas som ett svek?
 
– Ja, det kan tyckas så. Men det här är inte något vi tycker är skoj. Vi beklagar att det behövde bli så här, säger Lisa Wohlmer som är taleskvinna för de fem lokalavdelningarna. Men vi drar inte ner rullgardinen utan ska fundera på hur vi går vidare på bästa sätt. Jag tror på en valteknisk samverkan lokalt med något parti i kommunen.