S spred karikatyrbilder på Reinfeldt

Det är inte bara skrivna e-postmeddelanden om Fredrik Reinfeldt som spridits från socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm. Också karikatyrer av moderatledaren har skickats ut från högkvarteret.

– Bilderna är ju politisk satir. De handlar om de politiska kontraster som vi vill måla i debatten. Men visst kan man i det här läget diskutera lämpligheten i bilder, men politisk kontrast är svårt. Politisk satir är svårt, säger kommunikationschef Carina Persson vid den socialdemokratiska partistyrelseexpeditionen.

Vad vill man uppnå med sådan här bilder?

– Det kan jag inte riktigt bedöma vad man vill uppnå med de här bilderna. Det är ju SSU:s bilder. Jag tycker att man måste vara noga med att nu föra en diskussion om var gränserna med politisk satir går.

– Samtidigt är det otroligt viktigt att det är möjligt att göra politisk kontrast tydlig i en valrörelse. Det måste vi kunna fortsätta att göra så att de här valet verkligen börjar handla om sakfrågorna.

SSU beställde bilderna
Satirbilderna beställdes av SSU och användes på en ombudsmannakonferens förra året. De har nu publicerats bland annat på Dagens Nyheters hemsida.

Förutom som varulv avbildas moderatledaren också som torterare i färd med att ge elchocker åt en bakbunden Moder Svea.

Enligt Carina Persson är den socialdemokratiska partistyrelsen inte informerad om bilderna. Frågan är nu om partiet ställer sig bakom dem.

– Vad socialdemokratiska partiet står bakom är ju att vi tycker att moderaterna mörkar sin politik, att de faktiskt inte vill prata om de skattesänkningar på 250 miljarder kronor som de både skriver och pratar om i andra sammanhang, men inte gör särskilt tydliga.

Så ni är i dag inte beredda att dra tillbaka de här bilderna?

– Dra tillbaka dem är väl ett hårt ord, men det är klart att vi ska vara noggrannare med hur vi använder sådana här illustrationer i fortsättningen, säger Carina Persson.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se