Ofylld slaskhink ger glass till Dalsjöforselever

Eleverna på Dalsjöskolan i Dalsjöfors tävlar tillsammans om att slänga så lite mat de bara kan. Varje dag när alla har ätit vägs slaskhinken i matsalen. Innan den här matkampanjen startade i början av februari lade eleverna för sig runt 30 kilo för mycket mat varje dag, som de kastade. Målet är att komma ner till 10 kilo och när det är uppnått bjuder skolan på glass som pris.

Om målet på 10 kilo ska gå att nå, så gäller det verkligen för eleverna att lägga för sig med stor precision. För var och en kan bara slänga 14 gram i genomsnitt per dag. Emilia Hjers äter noga upp de rivna morötterna.

- Vi ska minska matavfallet, för att vi får glass då. Det kostar pengar att slänga också.

En grupp med killar berättar att de alltid håller ihop, och de har kommit på ett sätt att inte slänga så mycket mat. Att lugnt vänta i matsalen tills alla i gänget har ätit upp för att inte stressa någon att slänga.

Den här kampanjen startade i början av februari. En period gick allt helt åt rätt håll. Eleverna kämpade och nådde elva kilo, berättar Eva-Marie Krantz, som jobbar i köket. Sedan ökade avfallet igen och nu har kampanjen fått en liten omstart.

- Glassen är redan inköpt och väntar i frysen.

Genom minskad mängd slängd mat vill skolan spara pengar som kan läggas på att servera elevernas önskemat en gång i veckan.

Kennet Öhlund
kennet.ohlund@sr.se