Kylan ger klirr i kassan för energibolag

Det kommunala energibolaget i Växjö, Veab, producerade mer energi än någonsin tidigare nu i januari. Produktionen låg på runt 113 procent, mot 100 som är det normala.

Och det gick åt 103 000 megawatt-timmar biobränsle för att tillfredsställa värmebehovet, jämfört med 91 000 megawatt-timmar januari förra året.

En kall och ihärdig vinter gör att det eldas för fullt på kraftvärmeverken. Januari var ovanligt kall, runt fem grader kallare än året innan och även februari var något kyligare. Och på Veab slog man alltså rekord i januariproduktionen.

Även på Ljungby energi har man märkt av en rejäl ökning i försäljningen av fjärrvärme. Enligt VD Åke Danielsson är intäkterna för januari en miljon högre i år än förra året, en ökning på nästan 25 procent. Hela sanningen ligger inte i kylan, fjärrvärmenätet växer dessutom i takt med att fler hushåll ansluter sig, men det kalla vädret har en stor del i vinsten.

På Veab i Växjö känner man inte av några guldgrävartider trots vintervädret, kylan har även krävt extra mycket förbränning av olja. Under de första månaderna i år har man gjort av med lika mycket olja som under hela förra året, enligt kraftverkschef Ulf Johnsson. Men en hel del klirr i kassan, det blir det, i alla fall på kort sikt, enligt marknadschefen Magnus Eriksson.