Tjänstemän vägrar diskutera Iverts avtal

När det hårt kritiserade pensionsavtalet mellan LKAB och dess chef Martin Ivert undertecknades i december 2001 hade näringsdepartementet två ledamöter i styrelsen; kanslirådet Christer Berggren och förhandlingschefen Hans Christer Olson. Men ingen av dem stoppade avtalet.

Idag vill Hans Christer Olson inte kommentera ett avtal han inte minns.

– Det var rätt länge sedan, så jag är inte säker på att jag har någonting att tillföra kring detta.

Hur resonerade ni när ni tecknade det här avtalet med Ivert?

– Jag vill inte göra några kommentarer nu. Jag är inte påläst i frågan. Det var rätt länge sedan, det här.

Det var inget ni diskuterade, att ersättningsnivån kunde bli onormalt hög?

– Jag har inga kommentarer, säger Hans Christer Olson.

Ekot har varit i kontakt med både Christer Berggren och Hans Christer Olson. Men ingen av dem vill säga något om Martin Iverts pensionsavtal med LKAB.

Avtalet beräknas kosta bolaget omkring 80 miljoner kronor på sex år. Men att säga att man inte minns eller inte är insatt i ämnet, det håller inte tycker näringsminister Tomas Östros. Självklart måste man veta vilka avtal man skriver under säger ministern och riktar hård kritik mot sina tjänstemän.

– Det är klart att man måste veta. Det är klart att man blir konfunderad av den tidens anda, att man skriver den där typen av avtal. Jag har också förstått på ordföranden att han själv idag upplever det som en anda som han idag inte skulle skriva på något avtal i, säger Tomas Östros.

Ministern hoppas på nytt avtal
Idag valde alltså näringsminister Tomas Östros att för första gången själv kommentera LKAB-chefens dyra pensionslösning, och han tycker som många andra, att avtalet är mycket märkligt.

– Jag tycker det är ett avtal alldeles orimligt. Jag har också svårt att förstå hur man tänkte på den tiden då avtalet slöts. Nu är det ju så att det är ett avtal. Det innebär att det måste vara två parter, styrelsen och vd:n, som diskuterar detta. Nu bör de göra det, och jag hoppas ju att det går att komma fram till ett annat avtal, säger Tomas Östros.

Mattias Forsberg
mattias.forsberg@sr.se