Jesper Björnlund femma i världscupen

Vid OS i Turin åkte han in i världseliten med en femteplats i puckelpist. På söndagen upprepade 20-årige freestyleåkaren Jesper Björnlund den bedriften när han blev femma i världscuptävlingen i japanska Inawashiro, hans bästa världscupplacering hittills i karriären.

Placeringen räckte också för att Björnlund skulle kvala in till världscupfinalen i Apex, Kanada, den 19 mars. Björnlund låg 27:a i världscupen före söndagens tävling och avancerade till 23:e plats.

De 25 främsta får åka i Apex, och att Björnlund finns med där är starkt med tanke på att han skadade knäet i början av januari och gick miste om en månads tävlingar och träning.

– Jag hade hoppats att jag skulle kunna kvala in, men det var inget jag räknade med, säger han till TT.

I Inawashiro var Kirunaåkaren en av dem som behärskade det branta hanget bäst, i en tävling som vanns av finländaren Mikko Ronkainen. Per Spett slutade på elfte plats och har också han kvalat in till vc-finalen, som 25:e och siste man.

Bland damerna blev OS-fyran Sara Kjellin tolva. Där vann den kanadensiska OS-guldmedaljören Jennifer Heil. Kjellin ligger sexa i världscupen inför avslutningen.

SR Norrbotten/TT
sporten.norrbotten@sr.se