Onsdag 8 mars

Programledare: Patrik Peter och Kristin Göthe

Irak mot storkrigUSA:s ambassadör i Bagdad varnar nu för att situationen i Irak kan urarta till ett krig som kan drabba hela Mellanöstern. Han är den högst uppsatte inom Bushadministrationen hittills, att så öppet utmåla situationen i Irak som ett tillstånd av kaos och upptrappat våld. Hur mycket ligger det i hans farhåga? Magnus Norell, statsvetare FOI.
Kl 16.05

Feminismen i valrörelsenMinns ni hur det var förra gången det var riksdagsval, den ena partiledaren efter den andra kom ut som feminist. Men hur blir det i årets valrörelse? Blir feminismen en het politisk fråga, eller är den vingklippt eller till och med död, som vissa hävdar? Medverkar gör bl a Devrim Mavi, Feministiskt initiativ (FI), kandiderar i höstens val och Maria Abrahamsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet och Marita Ulvskog, partisekreterare (s), Erik Ullenhag, riksdagsledamot (fp) och Ulf Bjereld, statsvetare vid Göteborgs universitet medverkar bl a.
Kl 16.10

FågelinfluensanEn aggressiv form av fågelinfluensa har konstaterats på nya orter i Sverige. Under onsdagen upptäcktes smittan i Oxelösund i Sörmland och i Karlskrona i Blekinge. Var upptäcks smittade fåglar nästa gång? Leif Denneberg, chefsveterinär Jordbruksverket, Mikael Eriksson, reporter SR är med.
Kl 17.00

Kvinnor på varvet
På 60- och 70-talen när den svenska varvsindustrin var i en expansiv period värvades många kvinnor till varvsindustrin för att råda bot på arbetsbristen. Nu har Varvshistoriska föreningen i Göteborg i en bok intervjuat 25 kvinnor om hur de tyckte det var att arbeta på varv under 60- och 70-talen. Annika H Eriksson har träffat några av dom.

Sverige daltar med Uganda
Kulturantropologen Sverker Finnström hävdar att den svenska regeringen daltar diplomatiskt mot Ugandas president som häromveckan valdes om till ännu en mandatperiod. Biståndsminister Carin Jämtin möter kritiken i en direktsänd debatt.

Storbritanniens Reinfeldt
I Storbitannien har det konservativa torypartiet blivit en kraft att räkna med igen sedan den unge David Cameron valdes till partiledare. Han har börjat göra som sin svenske motsvarighet Fredrik Reinfeldt och förändrar partiets politik. Hör Agneta Rambergs reportage om Cameron.

Europas energipolitik
I dag presenterar EU sin grönbok om EU:s framtida energipolitik. EU-kommissionen väntas uppmana EU-länderna att spara energi och utveckla alternativa energikällor. SR:s korrespondenter Bengt Lindroth, Kjell Albin Abrahamson och Kristian Åström och Sven Börjesson reporter SR deltar.

Producenter: Maria Meschke Helena Giege
maria.meschke@sr.se helena.giege@sr.se