Läkare varnas

En läkare vid Uddevalla sjukhus varnas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, det för två felaktiga diagnoser som läkaren gjorde förra året:

Det ena fallet handlar om en yngre kvinna som hade drabbats av vattenskalle och en cysta i hjärnan. Men Uddevallaläkaren gav kvinnan diagnosen muskelinflammation med begynnande magsår. Hon fick medicin och skickades hem. Under natten blev kvinnan medvetslös och fick föras med iltransport till Sahlgrenska i Göteborg där hon opererades. Idag mår hon efter omständigheterna bra.

I det andra fallet handlar det om en man som sökte hjälp för sitt halsont. Han fick diagnosen att han hade en böld i halsen och fick penicillin och skickades hem. Men efter stora andningssvårigheter tvingades mannen att återvända till Uddevalla sjukhus en timme senare. Då konstaterade man att han led av en struplocksinflammation, som han fick opereras akut för. 

Ansvarsnämnden anser att Uddevallaläkaren åsidosatt sina skyldigheter med de två felbedömningarna och ger honom därför en varning.