Pengarna till snöröjning räcker inte

Den senaste tidens kraftiga snöfall har gjort att pengarna som är avsatta till snöröjning inte kommer att räcka i flera av Västmanlands kommuner.

I Kungsör har man inte summerat hur mycket pengar som gått åt ännu, men Curt Ärlered, som är gatu- och VA-chef, tror att man redan nu gjort slut på pengarna för 2006, som alltså även ska räcka början av nästa vinter.

- Snöröjningen har varit utöver det vanliga, den har varit väldigt intensiv, och det har varit väldigt många snöröjningstillfällen, säger Curt Ärlered till P4 Västmanland.

I år räcker det i många kommuner inte med att ploga; snöhögarna blir för stora och man måste transportera bort snö.

Enligt Curt Ärlered har man inte behövt transportera bort så här mycket snö i Kungsör sedan någon gång på 1980-talet.

Kommunernas budgetar för snöröjning, sandning m m gäller för hela 2006, och pengarna måste alltså räcka även för början av nästa vinter.

I Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg, liksom i Sala och Heby, går det åt mer pengar än normalt, men det är inte någon kris.

Även i Hallstahammar kommer man troligen att klara sig på de pengar som finns avsatta för vinterväghållningen.

På andra håll är det mer bekymmersamt, i flera kommuner kommer pengarna troligen inte att räcka hela säsongen:

Det gäller Västerås, Köping, Surahammar, och även i Arboga  - där det bara krävs något snöfall till så är det slut på pengarna.

I Kungsör finns 1,7 miljoner kronor för vinterväghållningen, och utan att ha summerat det hela ännu tror ändå Curt Ärlered att de pengarna är förbrukade.

Det betyder att man framöver troligen måste få tilläggsanslag eller dra ner på sommarväghållningen för att klara budgeten.

- Nu får det räcka! Nu får det gärna komma lite mera värme, säger Curt Ärlered, som längtar efter våren...