Jönköpingsmän misstänkta för bombattentat

I början av februari hittades en en bomb på en McDonaldsrestaurang i Nyköping.

Polisen kunde konstatera att bomben var skarp, men ett fel gjorde att den aldrig utlöstes.

Nu har två män i 20-årsåldern från jönköpingstrakten anhållits, misstänkta för inblandning i bombattentatet.

På eftermiddagen den fjärde februari fick polisen larm om en misstänkt bomb inne på en toalett inne på McDonalds i Nyköping.

Bakom en platta i innertaket hittades en skokartong med en någon slags klocka påtejpad. Paketet visade sig vara en skarp bomb, som inte hade exploderat.

I ett brev tog en okänd militant vänstergrupp på sig ansvaret för attentatsförsöket. De skrev att ”syftet var att uppnå maximal skada” och att gruppen inte har några som helst problem med eventuella döda eller skadade.

Två personer greps bara några dagar senare och de är häktade. De två jönköpingsmännen ingår i deras bekantskapskrets.

- Männen från jönköping har anhållits på grund av att de finns med i utredningen, och att de har uppgifter som vi kan vara intresserade av, säger Lars Johansson på polisen i Skövde.

Har de varit med under själva attentatet?

- Det vill vi inte påstå, utan det här gäller uppgifter som vi vill ha reda på, säger Lars Johansson.

- De är misstänkta för medhjälp till försök till mordbrand.

En av de två som sitter häktade sedan tidigare är även mistänkt för att har hjälpt till att anlägga branden på en nazistgård utanför Vara förra julen - men Johansson vill inte sätta ihop de här personerna till någon grupp.

- I Nyköpingsattentatet kom det brev där personer beklagade sig över att attentatet inte gav större skada. Men om de här personerna har kopplingar till någon grupp vill jag inte gå in på, säger han.

David Westh
david.westh@sr.se