Slobodan Milosevic dog av en hjärtinfarkt

De första preliminära resultaten från obduktionen av Slobodan Milosevic visar att den förre jugoslaviske presidenten dog av en hjärtinfarkt. Milosevics kvarlevor ska nu överlämnas till hans familj, men frågan är om kistan ska skickas till Belgrad eller till Moskva.


Beskedet från obduktionen är det sämsta tänkbara för konspiratoriska Milosevic-anhängare, det var ingen förgiftning. Det var inte heller självmord som FN:s chefåklagare Carla del Ponte antytt.

Den 64-årige hjärtsjuke Slobodan Milosevic dog enligt patologerna i Haag av en hjärtinfarkt.

Serbiska experter övervakade
Obduktionen av Jugoslaviens förre envåldshärskare utfördes av tre holländska och en belgisk läkare. Närvarande var också två serbiska experter.

Hela förloppet filmades och enligt de serbiska experterna genomfördes hela proceduren på ett som det heter ”mycket professionellt sätt”.

Milosevic kvarlevor ska under måndagen överlämnas till Milosevic familj. Det låter som en enkel åtgärd, men är i själva verket komplicerat.

Moskva eller Belgrad
Änkan Mira Markovic befinner sig sedan drygt fyra år i landsflykt i Moskva och är efterlyst av Interpol för maktmissbruk och för inblandning i mordet på expresidenten Ivan Stambolic.

I Moskva-exil finns också sonen Marco som är efterlyst för bland annat misshandel. Dottern Marija finns däremot i Belgrad.

Serbiens president Boris Tadic har sagt att han inte tänker benåda Mira Markovic. Hon kan därför inte riskfritt besöka Serbien. Mira Markovic är medveten och detta och vill att maken ska begravas i Moskva.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se