Göran Persson svarar på angreppen

Statsminister Göran Persson svarar nu på angreppet från Scaniachefen Leif Östling. Östling kritiserar de nordiska regeringarna och Göran Persson för främlingsfientliga uttalanden.

Leif Östling kallar också Migrationsverket för Sveriges mest rasistiska institution och föreslår att det ska läggas ned.

– Migrationsverket är den myndighet som har fått ta emot en av de största invandringsvågorna i Europa, och gjort det på ett bra sätt, tycker jag. Sverige är det land som har tagit emot flyktingar på ett sätt som, jag tror bara Österrike och något mer land har gjort. Att kalla det för rasistiskt tycker jag är omdömeslöst, säger Göran Persson.

Vill underlätta för invandrare
Leif Östling har i tidigare intervjuer velat göra det lättare för invandrare att komma in i Sverige och arbeta. I Scanias fabrik i Södertälje är en tredjedel av arbetarna födda utomlands.

Leif Östling har avböjt att ställa upp på en intervju i Ekot.

Scaniachefen Leif Östling säger också i den finska affärstidningen Kauppalehti att Göran Persson kan förebrås rasistiska yttranden, men nämner inget exempel på det.

”Vi kommer aldrig att kompromissa”
– Attackerna på mig känner jag igen sedan tidigare. Jag har motsatt mig att vi i Sverige ska använda löner och arbetsvillkor som är av det slaget att det exempelvis kommer från Baltikum. Jag tycker att vi ska hålla på svenska kollektivavtal. Det är möjligt att han därmed får det till att jag skulle vara rasist, jag vet inte hur han tänker, men där har vi haft en konflikt tidigare – det har handlat om den så kallade arbetskraftsinvandringen från öst.

– Det ska vara svenska villkor som gäller. Vi kommer aldrig att kompromissa om detta. Jag är förvånad över att han blandar in rasistiska omdömen, det känns lite konstigt, säger statsminister Göran Persson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se