En allvarlig freakshow i romanform

Författaren Lotta Lundberg är född 1961 och debuterade 1998 med ”Låta sig hända” och har sen dess kommit med två böcker till, senast ”Allt jag vill ha”.

Sedan några år tillbaka är Lotta Lundberg bosatt i Berlin, där också delar av hennes nya roman ”Skynda, kom och se” utspelar sig.

Men det börjar i Luna Park Coney Island 1932, där Glauer, bördig från Berlin, står som utropare: ”Mina damer och herrar, skynda, skynda. Kom och se världens minsta barn!” Glauer är ledare för Liliputia, en hel liten stad för de inte fullväxta på nöjesfältet Luna Park i depressionens New York. Men Glauer och hans väninna Ka, med sin bokstavligt oklara könsidentitet, drömmer om Europa, om kultur och bildning, om att få vara en riktig teatertrupp. Och de tar sig till Berlin, där de slår sig ihop med Verner, världens minsta man och Nelly, även hon liten, puckelryggig och med sin okände fars svarta hudfärg.

Det här kan ju låta som ett slags freakshow, men Lotta Lundberg tar sig an sina gestalter med en självklar respekt. Fram träder istället en rad människor fångna i en tid utan nåd. Till en början är stämningen i Berlin inte speciellt olycksbådande – antisemitismen var snarare värre i Amerika. Och att de själva skulle vara hotade är till början inte heller så uppenbart. Lotta Lundberg målar

upp ett förkrigs-Berlin där Glauer annonserar i ”Der Stürmer” efter fler kortväxta, där Werner står i sjömanskostym och hjälper folk tillrätta på varuhuset KaDeWe och där en Frau Doktor Weber känner vämjelse inför Hitlers lilla mustasch och hans okultiverade gastande, men som icke desto mindre vill ”hjälpa livsodugliga” som tex Nelly.

Mer eller mindre medvetna om faran lämnar den lilla skaran tillfälligt Tyskland, utökad med några artister från Cirkus Krone – nationalsocialisternas cirkus  för att uppträda på Gröna Lund i Stockholm över sommaren. Och även här ger Lundberg en närmast filmisk bild av den råa luften från Saltsjön, den evigt ljusa natten och de blyga svenskarna som knappt vågar stirra men som ändå är så nedlåtande i all sin välvilja.

”Skynda, kom och se” handlar om att få finnas helt i sin egen rätt, förtätat av att handlingen utspelas i en tid när det var som allra svårast. Där Glauer 1935 vill skriva klart sin pjäs, som ska ge skrud, klä på alla dessa som förevisats, klätts av och ställts ut för andra att titta på. ”Så länge man skriver finns där inte en endaste blick” tänker Glauer - och Lotta Lundberg som har skrivit en motståndsroman mot just den blicken.

Maria Edström