
Turkiet – missnöjesyttringar i flera städer
I Turkiet fortsätter demonstrationerna mot premiärministern Tayyip Erdogans auktoritära ledarstil. Många turkar har tröttnat på det som uppfattas som förmynderi, som t ex den nya restriktiva alkohollagen. Turkiet är ett land som rymmer svindlande tidsresor och ett ofantligt kulturarv. Landets moderna historia har präglats av nationalism som lett till förtryck av landets oliktänkande och minoriteter ända in i vår tid.
Nedslag i Turkiets historia
Professor Björn Collinder berättar 1938 om det moderna Turkiets framväxt.
Hör upptäcktsresanden Rolf Blomberg på uppdrag i Istanbul 1963. Författaren Peter Curmans reseskildring från Anatolien är en svindlande tidsresa till Efesos som enligt legenden grundades av den athenske kungasonen Androkolos ca 1100 f.kr. Här ges också en historielektion med författaren Lars Widding om Karl XII:s rävaktiga intriger i den turkiske sultanens harem.
Yttrandefriheten
Programmet Turkiet och det fria ordet handlar om en av de mest brännande frågorna inför ett eventuellt EU-medlemskap: yttrandefriheten. Ola Sunesson rapporterar i ett program från 1996 om ett Turkiet där journalister, författare och förläggare kastas i fängelse för sina åsikters skull. Där domstolar och myndigheter motarbetar och saboterar den fria debatten.
Kurderna i Turkiet
2002 tar det turkiska parlamentet beslut om ett stort reformpaket för att tillgodose EU:s krav. Bl a erkänns det kurdiska spårket. Ett halvår efter reformpaketet samtalar dåvarande utrikesminister Anna Lindh och föreståndaren för Kurdiska biblioteket, Nedim Dagdeviren, med reportern Kristian Åström om vad som egentligen hänt sedan dess.