Konsttjuv plundrade kyrkor i tio år

Sedan oktober förra året sitter en man häktad i Sundsvall misstänkt för att i över tio års tid ha plundrat norrländska kyrkor på medeltida skulpturer, krucifix, relikskrin och kandelabrar. Nyligen fick Sverige tillbaka kyrkoföremål, som beslagtagits i hans lägenhet på Teneriffa.

Redan 1993 hade polisen möjlighet att göra husrannsakan i den lägenheten. Men då drog åklagaren tillbaka sin begäran om husrannsakan.

– Polisen nere på Teneriffa berättade att de var uppriktigt ledsna för att de inte fick göra en husrannsakan. De hade en massa information som inte vi hade. De berättade bland annat att det såg ut som ett fort och var svårt att ta sig in hos honom, berättar kriminalinspektör Christer Nyberg som arbetade med fallet.

Stal tavlor från hovrätten
Den gången satt mannen häktad misstänkt för häleri, det handlade om tavlor stulna från hovrätten i Umeå. Då åklagaren begärde husrannsakan, lovade mannen att snabbt skaffa fram tavlorna, och han såg till att de lämnades in på svenska konsulatet på Teneriffa.

Då drog åklagaren Björn Ericsson, numera överåklagare i Stockholm, tillbaka sin begäran om husrannsakan.

– Vi fick information från den lokala polisen om att man hade burit bort saker från mannens lägenhet helgen innan. Därför trodde vi inte att det fanns någonting kvar i lägenheten, säger han.

Välkänd av polisen
Stölderna i kyrkor inleddes 1994, så det har tagit tid för polisen att utreda brotten.

Men den misstänkte mannen är alltså känd av polisen sedan tidigare som en väletablerad konsttjuv, säger Kjell Hestrell, som är säkerhetschef på Kulturhuset i Stockholm.

– Han har ju nischat in sig. Han är inte en inbrottstjuv, utan en tjuv som riktar in sig på konst- och konstföremål, säger Kjell Hestrell.

Randi Mossige-Norheim
Randi.mossige.norheim@sr.se

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se