Jösses flickor - vilken återkomst!

”Jösses flickor - återkomsten” spelas just nu på Stockholms Stadsteater. Det är en uppdatering av och fortsättning på Suzanne Osten och Margareta Garpes succépjäs ”Jösses flickor” från 1974. Dramatikern Malin Axelsson har bearbetat orginalpjäsen och sedan skrivit en ny fortsättning som heter ”Stålflikkan”.

Båda pjäserna har regisserats av Maria Löfgren och det hela har blivit en 4 timmar lång feministisk teaterresa med mycket musik och rejält med sväng.

Först spelas Osten och Garpes ”Jösses flickor” i en bearbetad, nedbantad version och efter paus är det sedan dags för ”Stålflikkan” av Malin Axelsson.

”Bojan vaknar”

Ja, sådan är känslan före paus. Ett jävlaranamma. ”Jösses flickor” är en hejdundrande nostalgitripp, en feministisk resa från rösträtt till kampen om dagis för alla. Publiken sjunger med och föreställningen når långt utanför scenkanten - det är teater i Ostens anda. Efter paus låter det lite mindre hurtigt:

”Gråt inte, kämpa Mari”
 
Ja, när nuet ska skildras blir det svartare och mer splittrat. Vad är feminism idag? Vems kvinnoroll är det som gäller? Huvudrollen - Mari-Linn (spelad av Sofia Ledarp) dotterdotter till Harriet från Jösses Flickor har det svårt. Hon får inte plats, hittar inte sig själv.

Men även om det mörknar så håller regissören Maria Löfgren även andra akten i sin hand - det är lika mycket revy och publikkontakt som i första akten, det är en tydlig VI-känsla, det är ”kom igen och gör nåt”-teater och jag skulle vilja påstå att hon med ”Jösses flickor - återkomsten” har skapat ett allkonstverk, en uppsluppen fest i en solkig och trasig värld.

Uppsättningen var på premiären inte helt färdig - det skakade lite både tekniskt och tajmingmässigt - men otvivelaktigt - ”Jösses” är ännu en given publikfavorit på Stockholms Stadsteaters stora scen.

ps.

lyssna på en klassisk sång!

ds.

Elin Claeson

elin.claeson@sr.se

FAKTA: Jösses flickor - återkomsten

Manus: Malin Axelsson, Margareta Garpe, Suzanne Osten
Regi: Maria Löfgren
Scenografi: Sören Brunes
Kostym: Camilla Thulin
Arrangör och kapellmästare: Monica Dominique
Koreografi: Dorte Olesen
Ljus: Alarik Lilienstierna
Dramaturg: Anna Kölén
Mask: Kjerstin Elg, Johanna Rönnbäck
Ljud: Markus Åberg, Niklas Nordström
I rollerna: Barbro Hjort af Ornäs, Lis Nilheim, Monica Stenbeck, Sofi Helleday, Yvonne Lombard, Katarina Ewerlöf, Anna-Maria Käll, Andrea Edwards, Linda Källgren, Jan Modin, Lars Hansson, Daniel Goldmann, Björn Wahlberg, Lena B Eriksson, Sofia Ledarp, Anna Sise, Lo Kauppi, Jonas Hellman-Driessen, Maria Alm-Norell, Bahareh Razekh Ahmadi, Francisco Sobrado, Malin Arvidsson.