C-lokaler angrips i protest mot las-förslag

Flera av centerpartiets lokaler i landet har utsatts för sabotage med stenkastning, äggkastning och klotter. Det säger partisekreterare Jöran Hägglund som misstänker att det kan vara partiets förslag om att slopa anställningsskyddet för unga, som kan vara orsak till skadegörelsen.

– Vi har sett på något ställe där man har sprejat ”Rör inte las” på väggen och det är väl klart att det är en politisk markering, säger Jöran Hägglund.

Så du misstänker att det här har att göra med det förslag som ni har lagt fram om las och som liknar det som fanns i Frankrike?

– Vi ser ju på diverse hemsidor också att det finns direkta uppmaningar där det finns jämförelser med det gatuvåld som har förekommit i Frankrike och där man tycker att man borde göra samma sak i Sverige riktat mot oss.

Flera attentat
Under ett par veckors tid har centerpartiets lokaler på flera platser i landet utsatts för attentat. Inga personer har skadats.

Lokaler i Göteborg och Stockholm har angripits och natten till tisdagen slängdes sten genom fönstren på en partilokal i Växjö.

Det målades också en symbol för det Osynliga partiet, som på internet hyllar kravallerna i Frankrike och vill ha liknande protester i Sverige, riktade mot bland annat centerpartiets förslag att unga anställda under 26 år inte ska omfattas av lagen om anställningsskydd.

Demonstrationer mot partiet
Enligt Jöran Hägglund har det också varit flera demonstrationer mot centerpartiet. Senast på tisdagskvällen i Stockholm.

Hägglund vill inte säga om det har uttalats hot mot partiet och inte heller om polisen satt in bevakning vid partiets lokaler.

Drar inte tillbaka förslaget
Men centern tänker inte göra som den franska regeringen, det vill säga dra tillbaka förslaget om slopat anställningsskydd för unga, säger Jöran Hägglund.

– Nej, vi har ett förslag bland många andra. Jag tror att det allra viktigaste är att se till att få ljuset på sakdebatten och vad som krävs för att få ungdomar i jobb.

– Det är klart att om alla, även de som har bidragit till den här skadegörelsen vill använda sitt engagemang på rätt sätt så skulle de diskutera det och inte attackera oss, säger Jöran Hägglund.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se