Magsmärtor ska botas med körsång

Kan körsång bota magsmärtor? Det tror sjuksköterskan Christina Grape som nu drar igång forskningsprojektet Magmunnarna på Institutionen för Folkvetenskap vid Karolinska Institutet. Projektet går ut på att ge mag- och tarmpatienter chansen att sjunga i kör.

– Det har visat sig i tidigare studier att sång höjer oxitycinet, ett lugn- och rohormon. Oxitycin är lågt hos de som har mag- och tarmbesvär, både vuxna och barn. Om sången kan höja det här är det en poäng, säger Christina Grape.

Upp emot två miljoner svenskar lider av mag- och tarmbesvär, IBS, med symptom som förstoppning, diarréer och uppblåst mage. Sjukdomen räknas till en av de stora folksjukdomarna.

Finns ingen medicin
Det är också svårt att behandla IBS. Det finns ingen medicin som botar sjukdomen. Men kanske kan symptomen lindras av sång, tror sjuksköterskan Christina Grape, som ska leda projektet magmunnarna vid Karolinska Institutet i Solna.

– Sen har vi andningen. Ofta när man har ont eller när man är nervös så andas man inte. Då står diafragman, mellangärdsmuskeln som är ganska stel. När man till exempel sjunger använder man den och den masserar tarmarna. Vad jag vet är det här det första långtidsprojektet med en sådan här kulturell aktivitet på en patientgrupp.

Försök i ett år
I forskningsprojektet ska 30 patienter träffas en gång i veckan under ett år och sjunga i den nystartade kören Magmunnarna. Körsångarnas hälsotillstånd ska sedan mätas och jämföras med en grupp patienter som under samma period får studera sin sjukdom i en studiecirkel.

I en lokal i södra Stockholm värmer organisten Lars-Gunnar Sommarbäck upp en av sina körer inför kvällens övning. Utan specialkunskaper om magsjukdomar är han övertygad om att sång är bra för hälsan.

– Ofta ser man, det gäller även mig som ledare, att man kan komma hit och vara lite trött och hängig men när man går hem ser man betydligt piggare ut, säger Lars-Gunnar Sommarbäck.

Hur känner du dig när du sjunger?

– Jag viftar ju mest men jag sjunger lite också. Jag känner mig bra, och det kanske jag kan tacka sången för, säger han.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se