Thorbjörn Fälldin – samlade radioklipp

3:21 min

När Thorbjörn Fälldin blev partiledare för centerpartiet 1971 ökade stödet för centern och partiet profilerade sig som motståndare till kärnkraft.

Fälldin skrev in sig den politiska historien när han 1976 blev statsminister för den första helt borgerliga regeringen på 44 år.

I regeringsförhandlingarna med moderaterna och folkpartiet tvingades Fälldin att gå med på att den andra reaktorn i Barsebäck laddades - trots att han sagt att ”Ingen statsrådspost kan vara så åtråvärd att jag vore bredd att dagtinga med min övertygelse”.
 
Just kärnkraftsfrågan fick sedan trepartiregeringen på fall 1978. Efter valet 1979 blev Fälldin återigen statsminister för en ny borgerlig trepartiregering.
 
Efter valnederlag både 1982 och 1985 och intern kritik avgick han som partiledare och återvände till lantbruket i Ramvik, Ångermanland.

 
Kärnkraftsdebatt mellan Palme och Fälldin 1976
Den 28 april 1976 var det riksdagsdebatt mellan centerledaren Thorbjörn Fälldin och statsminister Olof Palme om kärnkraften’. Det var då som Thorbjörn Fälldin yttrade det klassiska: ” Ingen statsrådspost kan vara så åtråvärd att jag vore bredd att dagtinga med min övertygelse”
 

 
Thorbjörn Fälldin om 70-talet
I november 1980 träffade Ekots Thomas Hempel dåvarande statsminister Thorbjörn Fälldin för en intervju om 70-talet. Intervjun handlar om kärnkraften, vallöftet om 400 000 nya jobb och om den borgerliga regeringsbildningen 1976. 
 


Thorbjörn Fälldin om personligheten i politiken
Vilken betydelse har en politikers personlighet i politiken? Om det handlar en intervju som Ekots Thomas Hempel gjorde med Fälldin i november 1980. Intervjun tar upp massmediernas roll och bilden av Fälldin som en trygg och noggrann, men lite trögtänkt bonde som kritiserades för att dra frågor i långbänk.
 

 
Thorbjörn Fälldin om framtiden 1980

Om bland annat kärnkraft och andra miljöfrågor handlar den här Fälldinintervjun. Ämnet för är framtiden och det är Ekots Thomas Hempel som intervjuar Fälldin 1980 då han är statsminister för den borgerliga trepartiregeringen.
 

 
Thorbjörn Fälldin avgår som partiledare
Den 5 december 1985 avgick Thorbjörn Fälldin som centerpartiets ledare. En arg och bitter Fälldin kallade till presskonferens i riksdagshuset. Först hör vi centerns vice ordförande Karin Söder kommentera Torbjörn Fälldins avgång. Programledare i Kanalen är Anders Carlgren.
 


Thorbjörn Fälldin minns  uppväxten i Ådalen
Thorbjörn Fälldin växte upp i södra Ådalen där föräldrarna hade ett litet jordbruk som nätt och jämt kunde livnära familjen. Föräldrarna var aktiva Bondeförbundare och hemma i köket hölls sammanträden där en ung Thorbjörn Fälldin satt och lyssnade, fascinerad av gubbarnas resonemang.
 

 
Thorbjörn Fälldin minns – partiordförandeskapet

Vad ville egentligen Thorbjörn Fälldin som partiordförande för Centerpartiet? Hur såg han på sin företrädare Gunnar Hedlund och vad hade han för bild av Olof Palme, den ständige konkurrenten om statsministerposten?
 

 
Thorbjörn Fälldin minns – statsministerposten
Thorbjörn Fälldin berättar om sin tid som statsminister, om segervalet 1976 och om hur dom borgerliga regeringarna upplöstes och nybildades. I december 1985 lämnade Fälldin såväl partiorförandeposten som riksdagen och återvände till sitt jordbruk. ”Jag hade fått kicken av valberedningen” konstaterar han.