Polska rörmokare populära i London

Det blev ingen rusning av arbetssökande till Sverige när EU utvidgades för två år sedan. Det blev det däremot till Irland och framför allt till Storbritannien, som också lät dörren stå öppen för fri arbetskraftsinvandring från de nya medlemsstaterna.

350 000 människor från de nya medlemsstaterna har sökt sig till den brittiska arbetsmarknaden. Bland dem kommer drygt 200 000 från Polen.

King Street i Hammersmith i västra London är en adress som är välkänd i Polen. En jourbutik på ett gathörn är första anhalten för många av de polacker som kommer till London på jakt efter arbete. Här finns en vägg full med lappar om jobb att få. De flesta är på engelska, men många är också på polska.

Utbildad byggnadstekniker
Mark från Krakow kom hit för ett par veckor sedan. Han är utbildad byggnadstekniker och har sökt jobb som sådan. Men medan han väntar på besked behöver han pengar och letar tillfälliga jobb: städning, byggen, vad som helst. Han skriver upp telefonnummer från lapparna på väggen.

– Det är bättre här än i Polen. Det är lättare att få jobb och bättre lön, säger han.

Det finns jobb att få. 350 000 har kommit hit från de nya medlemsstaterna sedan EU-utvidgningen för två år sedan och den brittiska arbetsmarknaden, med låg arbetslöshet och arbetskraftsbrist i en del sektorer har absorberat dem.

Gott rykte
Polackerna som är den i särklass största gruppen finns i allt från okvalificerade service- och fruktplockningsjobb till sjukvården och finanssektorn i City.

Många arbetar på kaféer och barer. Men den verkliga succéstoryn är polska hantverkare som snabbt har fått rykte om sig att vara duktiga, pålitliga och kostnadseffektiva.

Den polske rörmokaren som så ofta förekommer i europeisk debatt som ett skrämmande exempel på konkurrens från de nya EU-staterna är populär och välkommen här.

Litauer näst största gruppen
Den näst största gruppen är litauerna. 44 000 har kommit hit därifrån, bland dem Elena, som letar städjobb bland lapparna i jourbutiken i Hammersmith.

Hon kom hit för två månader sedan med sin nioårige son och har bara kunnat arbeta deltid med att dela ut reklamlappar medan han vande sig vid skolan. Nu behöver hon ett jobb till, för pengarna räcker inte. Hon har inte haft en lätt tid här hittills, men hon ångrar inte att hon kom.

– Det är bättre än i Litauen, där finns inga jobb och finns de är de dåligt betalda, säger Elena.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se