Hudnära tidigvård av barn sprids över världen

Det kallas känguruvård, när man låter föräldrar bära sina för tidigt födda barn mot huden på bröstet istället för att lägga barnen i kuvös. Det handlar om en vårdmodell med ursprung i Colombia som får allt större fäste inom neonatalvården i Sverige.

Den franska barnläkaren Nathalie Charpak föreläser på Akademiska sjukhuset i Uppsala under tisdagen. Det var hon som för tjugo år sedan reste till Colombia när hon blev intresserad av deras metod att bära för tidigt födda i en sjal, hud mot hud på bröstet.

– Alla verkade må så bra av kängurumetoden. I synnerhet bebisen, som sover bättre, äter bättre och får mer stimulans att utvecklas, det har forskningen kring metoden visat, säger Nathalie Charpak.

Helt ny vårdmetod
På förlossningsavdelningarna i Sverige har man länge uppmuntrat föräldrar att ha sina för tidigt födda bebisar hud mot hud, i alla fall några timmar då och då.

Det är först på senare tid som kängurumetoden har uppmärksammats som en helt ny vårdmetod; att bära barnet hud mot hud nästan hela dygnet.

Och nyblivna pappan Stefan Martinengo tycker om att ha sonen i kängurumage.

– Jag vet inte om man vågar säga att det känns som för kvinnan när hon är gravid. Men det är en varm känsla när han ligger mot bröstet, och så känner man hur han andas. Det känns mysigt.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se