
Vilgot Sjöman – regissör & författare
Vilgot Sjöman debuterade som regissör 1962 med Älskarinnan men förknippas med tre andra sextitalsfilmer som av olika skäl väckte stor uppmärksamhet.
”491” kom 1964 och var en filmatisering av Lars Görlings roman med samma namn. Filmen blev genast skandalomsusad för sina, delvis bortklippta och censurerade, sexscener med en debuterande Lena Nyman. Att ”491” också var ett brännande debattinlägg kring unga människors livsvillkor kom helt i skymundan.
”Jag är nyfiken – gul och uppföljaren ”Jag är nyfiken – blå”, som kom tre år senare, var ett ännu tydligare politiskt inlägg. Här granskar Vilgot Sjöman granskade samhället från ett tydligt vänsterperspektiv. Men även här kretsade den upphettsade debatten efter premiären mest kring sexscenerna mellan Lena Nyman och Börje Ahlstedt
1967 porträtterade Filmrullen ett kalejdoskopiskt porträtt av en filmregissör och författare som under 25 år åkt berg- och dalbana mellan succéer och fiaskon. meverkar i programmet, förutom Vilgot sjöman, gör författaren och filmatren Carl Henrik Svenstedt och filmkritikern Sven E Olsson.
1959 gästade en 35-årig Vilgot sjöman programmet Fiskartorpet, ett av de mest populära ungdomsprogrammen under det sena 1950.
Vilgot Sjöman hade just återvänt från en resa till Frankrike och England och berättar här om att vara ung ute i Europa. Han har träffat folk och dessutom sett West Side Story, som var precis ny då. Programledare är Arne Weise.
Vilgot Sjöman var under vissa perioder också verksam som filmkritiker.
1957 gav han en entusiastisk och positiv recension i programmet Tidsspegeln om Ingmar Bergmans nya film ”Det sjunde inseglet”. Recensionen bemöttes av litteraturprofessorn John Landquist i en påföljande Tidsspegel och en het debatt uppstod kring Bergmans film, som ju senare har blivit en ikon i svensk filmhistoria.