Hamas får träffa norska riksdagsmän

Norges statsminister Jens Stoltenberg står fast vid det kontroversiella beslutet att norska regeringstjänstemän ska träffa representanter för det terrorstämplade palestinska regeringspartiet Hamas.

Men det blir inte bara tjänstemannakontakter. Hamas representanter ska också träffa norska politiker i Stortinget. Parlamentarikerna kan träffa Hamas eftersom Norge inte är bundet av EU:s terrorlista.

– Det är en lång tradition i Norge att parlamentariker möter andra parlamentariker. Norge har inte heller anslutit sig till EU:s terrorlista, säger Jens Stoltenberg.

Den norska regeringen vill alltså i motsats till EU ha kontakt med Hamas. Men de har samtidigt förklarat att kontakten med de Hamas-representanter som besöker Norge ska ske på tjänstemannanivå.

Stoltenberg står bakom
Inom Stoltenbergs koalitionsregering, men också i hans eget parti, finns många som anser att Norge viker sig för mycket för EU och USA när det gäller Palestina. Det är därför inte så underligt att stortingsledamöter från såväl koalitionspartnern Socialistisk venstre som Stoltenbergs eget Arbeiderparti kommer att träffa de palestinska kollegorna. Något som Stoltenberg alltså står bakom.

Israel säger att Norge stöder en terrorgrupp och att relationerna med Israel kan skadas.

– Jag vet vad den israeliske ambassadören säger. Men vi har en annan värdering än dem. Hamas är valda representanter av det palestinska folket på Västbanken och Gaza, säger Jens Stoltenberg.

Hoppas Norge kan göra nytta
Den norske statsministern hoppas att Norge kan göra nytta genom sina kontakter med Hamas.

– Nyttan är att vi kan förmedla våra krav. Vi vill förmedla de krav som världssamfundet, FN, EU och den arabiska världen ställer till Hamas, säger Jens Stoltenberg.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se