Borgerlig kritik efter Hamas-inbjudan

Den terroriststämplade organisationen Hamas har bjudits in till ett möte med svenska riksdagsmän i Stockholm om två veckor. Bakom inbjudan står socialdemokraten Mariam Osman Sherifay.

– Jag har tagit initiativet till ett möte med Hamasparlamentariker när de kommer till Sverige, om de nu får inresevisum. Jag hoppas på ett möte här i Stockholm, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Mariam Osman Sherifay.

Varför är det här så viktigt att bjuda in Hamas?

– Jag tycker att den här uppkomna situationen, isolering av Hamas, inte är bra.

Mariam Osman Sherifay är socialdemokratisk riksdagsledamot och sitter också i socialdemokraternas partistyrelse. Hon tycker att EU och den svenska regeringen bör föra en dialog med Hamas trots att den terrorstämplade organisationen inte accepterar EU:s krav om att bland annat erkänna staten Israel.

Därför bjuder hon och andra riksdagsledamöter, däribland miljöpartiets Yvonne Ruwaida, in Hamas till ett möte i Stockholm.

Även bjudna till Malmö
De inbjudna från Hamas är samma personer som också bjudits in till Malmö om två veckor, en av dem är gruppledare i det palestinska parlamentet, den andre är bror till en dödad Hamasledare.

Inbjudan upprör kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

– Det här blir ju väldigt dubbla budskap från den socialdemokratiska regeringen när man säger att Sverige inte ska ha någon kontakt med de här företrädarna. Och så finns det då ledande socialdemokrater, för det måste man ändå sägas vara om man sitter i partistyrelsen, som bjuder in representanter för en terrororganisation till Sveriges riksdag, säger kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Den folkpartistiska riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson var starkt kritisk redan när det blev känt att Hamasrepresentanterna bjudits in till Malmö.

– Man ska vara medveten om att det här kommer att bli en fjäder i hatten för Hamas, ”titta, svenska riksdagsledamöter bjuder in oss, fastän vi är terrorstämplade av resten av världen”. Det är klart att de kommer att utnyttja det i sin propaganda på hemmaplan, säger Birgitta Ohlsson.

”Inte konstigt”
Men Mariam Osman Sherifay tycker inte att det är konstigt att hon som socialdemokratisk riksdagsledamot tar initiativ till ett möte, trots kritiken och trots att den svenska regeringen har uppfattningen att den inte ska ha några politiska kontakter med Hamas.

– Jag tycker inte att det är konstigt i och med att vi alla har ett moraliskt ansvar. Politik är att vilja, och det är en svensk tradition att vara med och medla. Den traditionen vill jag fortsätta med, säger Mariam Osman Sherifay.

Utrikesminister Jan Eliasson kommenterar riksdagsledamöternas inbjudan till Hamas så här: 

– Jag från regeringens sida kan bara stå för vårt perspektiv, och det är de regeringskontakter som det handlar om. Jag kan inte ha några synpunkter på vilka människor enskilda riksdagsledamöter träffar, det är en konstitutionell gränslinje som jag fullt ut respekterar, säger utrikesminister Jan Eliasson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se