Från päls till politik

Hår. Vad har det betytt för oss under människans utveckling och vad betyder det för oss idag? På huvudet vill vi gärna ha svallande frisyrer men på kroppen ska vi vara barnligt kala. Skönhetssalongerna hjälper gärna till med såväl hårtransplanation och hårborttagning.  

Marie Nordberg är etnolog vid Göteborgs universitet och hon har studerat män och deras förhållande till sina frisyrer. Enligt Marie Nordberg är håret viktigt eftersom det är någonting som vi snabbt kan förändra.

I den mänskliga kulturen finns det starka kopplingar mellan en viss frisyr och hur en person förväntas vara. Signalerna är så starka att man till viss del kan byta personlighet med hjälp av en frisyr.

När det gäller håret på kroppen så är trenden just nu att ha så lite hår som möjligt, och Marie Nordberg spekulerar kring att hår idag ses som något djuriskt medan en renrakad hud är hygienisk och civilicerad. 

För två miljoner år sedan hade vi människor troligtvis fortfarande päls, men när våra förfäder började vandra långa sträckor över savannerna så blev det för svettigt. Lars Werdelin, docent på Naturhistoriska riksmuseet, berättar om varför vi har kvar det hår vi har idag.   

                                                              Ingrid Stenberg
                                                              ingrid.stenberg@sr.se