Ryssland förbjuder mineralvatten

Från och med lördagen är det inte tillåtet att sälja det vanligaste mineralvattnet från Georgien i Ryssland.

Borjomi var redan under Sovjettiden ett känt och uppskattat mineralvatten. Nu råder importförbud och beslut har tagits om att ännu ett georgiskt vatten ska förbjudas för att det är hälsovådligt.

Framgången för mineralvattnet Borjomi är delvis obegriplig. Men ända sedan Sovjettiden har det georgiska bergsvattnet ansetts som det bästa vatten som går att få på flaska. Ovana tycker det smakar för mycket salt.

Vattnet förbjuds
Men vattnet är Georgiens största exportvara och inget land har köpt så mycket som Ryssland. Men från och med idag är det slutbubblat i Ryssland.

Import och försäljningsförbud för Borjomi sedan chefen för livsmedel och konsumentfrågor i Ryssland sagt att analyser visar att vattnet är hälsovådligt och inte håller den standard som krävs.

Samme man har redan förbjudit vin från Georgien och Moldavien av samma skäl. 56 laster med Borjomivatten underkändes vid analysen. Dessutom har 25 000 flaskor falskt Borjomi hittats.

Dråpslag för Georgien
Samma sak gäller vin, som också finns som ryska piratkopior. På lördagen kom beslut om att ännu ett georgiskt mineralvatten förbjuds. Ett dråpslag för den georgiska ekonomin där över 80 procent av vin och vattenexporten går till Ryssland.

Georgien anser att förbuden är politiska, en rysk hämnd för att Georgien har planer att gå med i Nato och EU. Dessutom har president Saakasjvili sagt sig vilja lämna den ryskledda samarbetsorganisationen OSS, där tolv forna sovjetrepubliker ingår.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se