Kommunal slopar 6-timmarsdagen

I en ny rapport har fackförbundet Kommunal inte kunnat bevisa några positiva effekter av 6-timmarsdagen inom hemtjänsten i Kiruna. Nu slopar fackförbundet, på central nivå, kravet på kortare arbetsdagar.

Sedan 1989 har hemtjänsten i Kiruna haft sex timmars arbetsdag, men från januari i år är det fulltid som gäller. Kommunen sade upp avtalet för att spara pengar.

Igår presenterade Kommunal en undersökning om 6-timmarsarbetsdagen i Kiruna.

- Vi kan inte säkerställa att den har gett lägre sjukfrånvaro, säger Håkan Pettersson, andra vice ordförande i Kommunal.

Kiruna kommun hade inga siffror på hur läget var innan kortare arbetsdag infördes. Istället har Kommunal jämfört hemtjänsten i Kiruna med två andra kommuner, som inte hade sextimmarsdag. Kiruna hamnar då i mitten när det handlar om antalet sjukskrivningar.

Om man jämför anställda inom hemtjänsten i Kiruna med anställda på särskilda boenden i Kiruna var färre sjuka inom hemtjänsten.

I rapporten finns förutom siffror också intervjuer med de som jobbar i hemtjänsten.

- De anställda upplever ökat välbefinnande och balans i vardagen, men samtidigt har arbetstyngden ökat, och det har blivit sämre kompetensutveckling och friskvård, säger Håkan Pettersson.

Kommunal, som har kämpat för kortare arbetsdagar, släpper nu det kravet.

- Kostnaderna är höga och det är väldigt högt ställda förväntningar att man ska kunna hämta in det på en lägre sjukfrånvaro, säger Håkan Pettersson.