Trafiken dödar fler än malaria i världen

Antalet dödade och skadade i trafiken ökar lavinartat och kan bli en av de största dödsorsakerna i världen om ingenting görs för att åtgärda problemen. Det visar en ny studie.

Antalet motorfordon i världen ökar. För 60 år sedan fanns 46 miljoner bilar i världen, nu är de tio gånger fler.

Trafiken en akut folkhälsofråga
Bilar och andra motorfordon alstrar utsläpp och ger trängsel. Nu varnar forskare i senaste numret av medicintidskriften The Lancet för ett tredje problem; att antalet dödade och skadade i trafiken är på väg att bli en global folkhälsofråga av stora proportioner.

Enligt forskarna dog 1,2 miljoner människor i världen av trafiken år 2002. Ungefär lika många som dör i sjukdomen malaria.

Många olyckor på motorcyklar och mopeder
Hjalmar Strömberg, trafikrådgivare på Vägverket, håller med om att situationen är akut i stora delar av världen.

– Om du tar många utvecklingsländer så har man ju en mycket större del av trafikarbetet på mopeder och motorcyklar och de är ju mycket mycket farligare som fordon och olycksriskerna är mycket större för dem.

Enkla åtgärder kan dämpa utvecklingen
Kina, Colombia och Indien är några av de länder där antalet dödsfall i trafiken har ökat med flera hundra procent de senaste trettio åren. Men det finns också hopp.

I Sverige till exempel dödar trafiken allt färre, trots att bilismen ökar. Och med rätt så enkla åtgärder som fartkameror, bilbälten och hjälm går det att vända den negativa trenden i världen, skriver forskarna.

– Sedan är det ju alltid så att det tar tid att ändra attityder, men visst går det att åstadkomma en bättre global trafiksäkerhet, säger Hjalmar Strömberg.

Ingrid Stenberg
ingrid.stenberg@sr.se

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se