Politiska skäl bakom Imamöverfall?

Den sunnimuslimske imamen i Gävle attackerades natten till måndag av två maskerade män när han var på väg från moskén. Och nu misstänker polis och åklagare att överfallet har skett av religiösa eller politiska skäl.

Det var utanför moskén på söder i centrala Gävle som överfallet skedde - två män med knivar attackerade imamen Riyad Al-Duhan som lyckas skrika på hjälp - de attackerande männen flydde - och Riyad Al-Duhan klarade sig med ett knivhugg i bröstet, delvis skyddad av sina tjocka kläder. Trots att det inte finns någon misstänkt så ligger redan fallet hos åklagare - dessutom är Säpo informerad - detta eftersom såväl polis som åklagare ser religiösa alternativt politiska kopplingar - det berättar kammaråklagare Christer Sammens.

Det har dessutom förekommit en hotbild mot Riyad Al-Duhan tidigare. Gävleimamen är enligt sunnimuslimer i Sverige en av de mest ansedda imamerna i Europa. Och för mindre än ett år sedan fick hans son i Stockholm via shiamuslimska kontakter veta att det finns en shiamuslimsk falang som vill låta mörda Al-Duhan. Några konflikter mellan sunnimuslimer och shiamuslimer i Gävle finns det inte i dag - tvärtom är kontakten god enligt Riyad Al-Duhan. Men han är säker på att överfallet på honom på något sätt har med religion och politik att göra - och att det handlar om ett större sammanhang.