Friidrotts-EM i Göteborg tar resurser från Skaraborgspolisen

20 till 25 poliser från Skaraborg kommer att lämna sina arbetsuppgifter och i stället kommenderas till Göteborg under friidrotts-EM i sommar.

Och EM tillsammans med semestertider är något som kan märkas i den dagliga verksamheten, berättar Roger Holmgren som är polisens platsbefäl i Karlsborg, Tibro och Hjo.

I sommar stjäl friidrotts-EM i Göteborg Skaraborgspoliser som kommenderas till evenemanget och över lag i sommar krymper polisens bemanning kraftigt:
- Det blir mindre poliser ute, och även utredningar kommer få vänta, säger Roger Holmgren.

Men han vill poängtera att polisen har en minimibemanning som man alltid kommer hålla.

Våldsbrott, narkotikabrott och det som kan räknas som grov brottslighet kommer att prioriteras säger Roger Holmgren:
- Vissa akuta brott får man ta tagi med en gång.

Fem polisstationer i östra Skaraborg stänger dock sina receptioner. Det finns inte pengar att ersätta receptionisterna med vikarier.

Och servicen till allmänheten som rör tillstånd, hittegods eller olika anmälningar om brott kan bara ske vid tillfällen när någon polisman arbetar inne på stationen. Roger Holmgren hänvisar dem som behöver hjälp till en porttelefon vid entrén, där man alltid ska kunna få svar:
- Det fungerar ganska bra. De i växeln vet om det finns någon polis inne, annars kopplas man till en annan närpolisstation, säger Roger Holmgren.