Nej till vindkraft på Finngrundet

Planerna på att bygga Sveriges största vindkraftspark på Finngrundet/Östra banken i havet utanför Gävle ser inte ut att gå i lås. Naturvårdsverket anser att området bör skyddas från utbyggnad.

Bolaget WPD Scandinavia har börjat projektera både den östra och den västra banken vid Finngrunden. Naturvårdsverket har enbart undersökt Östra banken och kommit fram till att den, i likhet med sex andra utsjöbankar runtom i Sverige, bör skyddas från att exploateras av vindkraft. Däremot ger verket klartecken för exploatering av tolv andra utsjöbankar i landet. Naturvårdsverkets ställningstagande om Finngrunden kom oväntat för bolaget WPD och dess vd Achim Berge.

Hur det till slut blir med den östra banken är nu en öppen fråga. Väljer bolaget att gå vidare blir det till sist regeringen som får fatta avgörandet, men det finns också möjlighet för Naturvårdsverket att försöka driva fram att banken ska få ett ännu starkare skydd, t.ex. klassas som marint naturreservat, och det är något som kan bli aktuellt, säger Kjell Grip.