300 båtflyktingar till Teneriffa

Över 300 båtflyktingar har de två senaste dygnen anlänt till Kanarieön Teneriffa. Därmed fortsätter flyktingströmmarna till den spanska ögruppen utanför Västafrika att öka. Hittills i år har över 3 000 båtflyktingar kommit till Kanarieöarna, enligt lokala medier.

Drygt 300 personer, bland dem tre små barn och en kvinna har förts i land de senaste två dygnen av den spanska kustbevakningen.

Flyktingarna, som av spansk polis uppges ha utgått från Senegal, har tagits omhand av polis och personal från Röda Korset.

Anställda vid Röda Korset på Teneriffa som Ekot talade med på lördagen berättar att den senaste båten kom in på lördagsmorgonen.

Orsaken oklar
Vad den allt kraftigare strömmen av flyktingar den senaste veckan beror på är oklart, men enligt lokaltidningen El Dia kan skärpt bevakning med spanska fartyg utanför Mauretaniens kust ha lett till att flyktingströmmarna istället ökat från landet strax söder om Mauretanien, Senegal .

– Man ser då när de kommer i land, när de varit ute och hämtat dem, så tas de omhand direkt på kajen, där står tre stora, vita tält, berättar Tore Ferdinandsson, svensk journalist vid en radiostation på Teneriffa.

Har du talat med flyktingarna?

– Nej, det får man inte, utan när de kommer till hamnen här i Los Cristianos är den delen dit båten kommer in med flyktingarna, avspärrad.

Turismen är viktig för ekonomin på Teneriffa. Märks det något i debatten om man tycker det här är ett problem?

– Nej, det gör det inte. De flesta vet inte om det här, helt enkelt. Det kommer som en överraskning för de flesta när man berättar att vi har båtflyktingar som kommer hit så gott som dagligen, säger Tore Ferdinandsson, svensk journalist vid en radiostation på Teneriffa som rapporterat om flyktingarna.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se